Så här får du bäst bildkvalitet i din HTC Vive

När det gäller bildkvalitet så finns det ett par saker att hålla koll på. Rena linser och rätt inställt ögonavstånd är viktigast. Men det finns även en inställning du kan göra i datorn som ökar bildkvaliteten om din dator klarar av det.

Håll linserna rena

Lyckligtvis blir HTC Vive inte lika smutsig som vissa andra headset, men även en liten fettfläck eller dammkort kan göra din VR-upplevelse sämre. Därför är det viktigt att hålla headsetet rent och linserna i toppskick. Enklaste sättet att hålla linserna rena och fina är med en mikrofiberduk för glasögon, där du regelbundet torkar försiktigt i cirkelrörelser. Du behöver inte trycka hårt eller forcera på något sätt eftersom du bara tar bort dammpartiklar. Alternativt kan du använda en luftspray på burk för samma ändamål. Det kan vara ett effektivt sätt att rensa bort damm från linserna.

Ansiktskudden sitter med kardborreband och kan tas bort för rengöring

Ansiktskudden sitter med kardborreband och kan tas bort för rengöring

Ansiktskudde av skumgummi

Den yta som trycker mot ditt ansikte är gjort av skumgummi, och så småningom blir den mindre trevlig pga. svett och smuts efter omfattande användning. Lyckligtvis kommer det med en extra ansiktskudde till headsetet som du kan byta till när det första blir smutsigt. De är dock inte riktigt till för att tvättas så den bästa lösningen är att köpa nya kuddar när du tycker att dom gamla blir för dåliga. Som en bonus är faktiskt dessa ersättningskuddar från VR Cover bekvämare än originalet.

Skönt ansiktskudde från VRCover
Skön ansiktskudde från VR Cover

Om du planerar att visa upp din nya HTC Vive för många människor är ansiktshygien en mycket viktig faktor. Du vill inte sprida ögoninfektioner till alla som testar din Vive och det kan vara på sin plats att torka av ansiktskudden med alcogel då och då.

En annat bra sätt är att ha helt utbytbara och tvättbara skydd.  Dessa sätter du på när du vet att en större mängd människor kommer att använda din Vive. De är den perfekta lösningen på mässan eller arbetsplatsen där många regelbundet testar VR.

Tvättbart skydd från VRCover
Tvättbart skydd från VRCover

 

Ju närmare du är glaset med ögonen, desto bättre och intensivare blir VR-upplevelsen. Alternativt kan du ha linserna längre bort och på det sättet i vissa fall lindra VR-åksjuka. Mer om åksjuka och VR kan du läsa i en annan sektion i denna guide. 

Ställ in din HTC Vive rätt

Det är ingen hemlighet att om headsetet inte sitter ordentligt på huvudet, kommer du att få en suddig och förvrängd bild vilket ger en mycket sämre upplevelse. Därför det är viktigt att finjustera både headsetet och remmarna för att uppnå den bästa bildkvaliteten.

Vad de flesta människor faktiskt inte vet är att du kan justera synfältet i headsetet med hjälp av de runda gummiknapparna som sitter på sidorna. Du kan tillfälligt låsa upp dessa och sedan flytta linserna på olika avstånd från ögonen.

Gör så här:

Dra försiktigt de runda gummihjulen på sidorna av headsetet utåt. Det kommer att låsa upp inställningen och tillåta att du roterar hjulen. Rotera dem sedan för att justera avståndet mellan linserna och ögonen. Ju närmare linserna är, desto större synfältet kommer du att få. Men om dina ögonfransar nuddar vid glaset är du för nära!

En inställning som många missar är gråa gummihjul på sidorna som ändrar avstådet mellan ögon och skärm
En inställning som många missar är gråa gummihjul på sidorna som ändrar avstådet mellan ögon och skärm

När du har justerat ovanstående bör du även finjustera headsetets position på huvudet. Gör så här:

 • Börja med att lossa alla 3 band på din HTC Vive innan du tar på dig det. Du ska spänna åt så att det sitter på plats, men inte så pass att du inte har lite spelrum. Stadigt men skönt ska det vara.
 • Har du långt hår kan det vara en bra idé att sätt upp det.
 • Börja med att justera det övre bandet. Detta är den viktigaste justeringen och bör justeras så att headsetet sitter i rak nivå på huvudet. Men drar du åt för hårt kan du få huvudvärk vid längre användning.
 • När du väl justerat toppbandet, fortsätter du att justera sidobanden jämnt så att headsetet sitter stabilt på huvudet.

Om du gjort allt rätt kommer du nu få en klar förbättring i klarhet och skärpa. Suddig bild orsakas oftast av att headsetet inte sitter rätt, men kan också orsakas av kondens i vissa fall. Kondensen försvinner inom kort så fort glaset håller samma temperatur som ansiktet. Vilket alltid sker inom ett par minuter. Kondens och imma är inget problem i VR-headset av detta slaget, hur varm du än är.

Ställ in datorn för bästa kvalitet

Ett av de bästa sätten att öka bildkvaliteten på HTC Vive är något som kallas “pixeldensity supersampling hack” som ökar bildkvaliteten markant. För att göra detta, behöver du redigera en fil i Steam. En varning dock: Du behöver ett riktigt highend-grafikkort för att kunna göra denna förändring utan att offra alltför mycket prestanda. Och detta är förmodligen av de bästa anledningarna till att köpa något av de dyrare korten som finns i dag, GTX1080.

Gör så här:

 • Gå till din Steam\options folder på datorn. Ofta ligger den i c:\program files (86X)\Steam\options\
 • Öppna steamvr.vrsettings filen med notepad
 • Du måste redigera filen på 2 sätt: Lägg ett kommatecken och lägg till raden: “renderTargetMultiplier”: 2,5
 • Kontrollera att avsnittet i filen ser ut som bilden nedanför visar:
  pixeldensity-htcvive
 • Spara filen
 • Starta spelet och justera värdet (2.5) upp eller ner beroende på hur mycket prestanda du vill ha. Ett högre värde ger bättre kvalitet men gör att grafikkortet får jobba mycket hårdare. 2.5 är max vad ett 1080 kort klarar. Men du får testa dig fram för att se vad just ditt grafikkort klarar av.

guidebanners_startguidebanners_checkllistaguidebanners_installeraguidebanners_bildkvalitetguidebanners_ljudkvalitetguidebanners_aksjukaguidebanners_filmvisningguidebanners_kablarguidebanners_spelainguidebanners_felsokningguidebanners_vanligafragor

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.