Så här får du bäst ljudkvalitet i din HTC Vive

En av de få svagheter som HTC Vive har är ljudet, och egentligen endast eftersom det inte finns några hörlurar integrerat. En del hävdar att detta är bra, då man själv kan välja sina lurar, men faktum kvarstår – att behöva trassla med ytterligare en sak på huvudet är en nackdel. Dels måste du ha dom ovanpå headsetet men även sköta kablar. Vill du ha en rekommendation på ett par riktigt bra lurar blir det Bose QC 25.

 

Ett par bra hörlurar är din absolut bästa investering eftersom de är lätta och är mindre benägna att falla av medan du använder headsetet. Om du investerar i ett par riktigt bra lurar får du dessutom komfort och brusreducering som klart höjer upplevelsen. Men i övrigt fungerar vilka lurar, pluggar eller headset som helst som har vanlig 3.5mm-plugg. Detta kopplas in direkt i en kontakt på HTC Vive, som sedan tar signalen via den vanliga VR-kabeln mellan headset och dator.

Installera ditt HTC Vive-ljud rätt från början

Ett vanligt problem som vissa stöter på när de sätter i ett nytt headset är att ljudet inte automatiskt kommer ut rätt. För att lösa detta, måste du justera ljudet i SteamVR-inställningarna. Det är enkelt och du gör så här:

 • Öppna inställningarna i SteamVR
 • Klicka på Audio
 • Ställ uppspelning till HTC-Vive eller högtalare (USB-ljudenhet)

Alternativt, om du fortfarande inte hör något ljud, behöver du kolla Windows uppspelningsenheter:

 • Högerklicka på volymknappen (nere till höger på skrivbordet) och gå till uppspelningsenheter
 • Högerklicka på HTC-VIVE-0 och ange som standard

Bästa lurarna för HTC Vive

 

HTC Vive har inbyggd mikrofon

Mikrofonen som sitter i HTC Vive är förvånansvärt bra och de flesta vet inte ens om att den existerar! För att dra nytta av den, måste du ställa in den rätt i windows.

 • Gå till ljudinställningarna igen och högerklicka på ikonen.
 • Gå till inspelningsenheter.
 • Välj HTC Vive mikrofon som standard.

 

Du kan även prova att förbättra mikrofonens kvalitet genom att:

 • Gå till ljudinställningar, inspelningsenheter (samma som tidigare).
 • Klicka på egenskaper hos USB-ljud.
 • Inaktivera förstärkningen AGC.
 • Ställ in volymen till 100%.

Se även till att också stänga av AGC i ljudinställningarna i SteamVR.

guidebanners_startguidebanners_checkllistaguidebanners_installeraguidebanners_bildkvalitetguidebanners_ljudkvalitetguidebanners_aksjukaguidebanners_filmvisningguidebanners_kablarguidebanners_spelainguidebanners_felsokningguidebanners_vanligafragor

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.