Bra checklista i samband med ditt HTC Vive-köp

Denna checklista är bra att gå igenom dels innan du har köpt, men även precis när du fått hem din nya HTC Vive. Det finns en rad saker att tänka på, som kommer göra hela installationen enklare och roligare.

Placering av sensorer

Det första du kommer att ställas inför när du ska installera din nya HTC Vive är att du måste hitta ett sätt att montera upp sensorerna på väggarna. Om du är okej med att borra hål i väggarna så är det definitivt att föredra. Stabilitet och små krav på utrymme gör detta till ett av de bästa sätten att installera HTC Vive, och du kan använda de väggfästen som följer med för detta.

Men trots att borrade fästen är bra är detta verkligen inte en hållbar lösning för alla. Har du ömtåliga väggar eller en petig hyresvärd måste du hitta på något annat. Själva sensorerna har vanligt kamerafäste så små tripods, klämmor och större kamerastativ fungerar. Beroende på hur det ser ut just hos dig kan denna lösning ta mer plats.

Planering av spelyta

Nästa sak att fundera på är var och hur du vill lägga upp din spelyta. En av de allra bästa sakerna med HTC Vive är det som kallas Roomscale. Det innebär att du kan gå, ducka och luta dig i VR-världen genom att göra samma rörelser i verkligheten. För att kunna använda Roomscale-funktionen måste du ha en fri yta om minst 2,5×1,5 meter, annars får du problem vid uppmätningen av spelytan.

Ömtåliga saker

När du befinner dig i VR är det väldigt lätt att tappa kontrollen på var i rummet du befinner dig. Och det är väldigt lätt att gå in i saker, ofta relativt kraftfullt, och därmed ligger dyra saker i riskzonen. När du väljer ut din spelyta bör du därför tänka på att inte göra det nära fönster eller dyra tv-apparater. Att boxa/slå in i skärmar och tavlor är något man gör väldigt lätt, och det kan snabbt bli dyrt.

Samma sak är det när det gäller lösa föremål. Kaffekoppar och glas har en tendens att flyga i golvet, så ta en titt på ditt rum innan du börjar spela.

Solljus

För att hantera din rörelse i rummet använder sig HTC Vive av det som kallas för lighthouse-systemet. Det är ett laserbaserat system som hela tiden mäter var du är och vad du tittar på. Och när det gäller ljus så gillar inte detta systemet att kommer in ljus på fel sätt. Undvik därför att spela i direkt solljus, och har du alltför blanka föremål som till exempel speglar och blanka tavlor kan det innebära att du får problem, och får en sämre spelupplevelse.

Barn och husdjur

Precis som med dyra tvapparater, så finns det även andra som är ömtåliga. När du spelar i VR tappar du som sagt lätt kontrollen på var du och dina armar är. Tänk därför lite extra på husdjur och barn. Det är väldigt lätt att trampa på ömtåliga saker och boxa till saker som inte ska röras på det sättet. Var försiktig!

Datorplacering

HTC Vive kommer med en relativt lång kabel, som är ca 5 meter lång. Det gör att det går enkelt att placera datorn på säkert avstånd. Trots det, händer det att man trasslar ihop kabeln och börjar rycka i datorn. Om du har möjlighet bör du placera datorn på golvet, så den inte riskerar att åka i golvet om du rycker till. När man sätter igån spel i VR vill man dessutom alltid kunna ha bra åtkomst till tangentbordet och kunna se skärmen.

guidebanners_startguidebanners_checkllistaguidebanners_installeraguidebanners_bildkvalitetguidebanners_ljudkvalitetguidebanners_aksjukaguidebanners_filmvisningguidebanners_kablarguidebanners_spelainguidebanners_felsokningguidebanners_vanligafragor

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.