Så här felsöker du när din VR-upplevelse inte fungerar i HTC Vive

Felsökning med HTC Vive

Låt oss vara helt uppriktiga, även om HTC Vive är en konsumentprodukt vid det här laget, så är enheten inte riktigt färdigutvecklad. En rad olika problem och buggar kan uppstå, och även om de blir färre för varje månad som går, uppstår de ändå lite då och då. I denna del ska vi gå igenom de vanligaste problemen.

När din Vive inte fungerar som den ska, får du oftast ett felmeddelande i Steam. Dessa meddelanden har oftast en kod. Här är de vanligaste:

Error code 108 (Headset hittades inte)

Felet kan vara ett problem med USB-drivrutinen. Prova följande felsökningssteg i tur och ordning. Förhoppningsvis behöver du inte göra alla.

1. Starta om headsetet:

 • Högerklicka på VR-ikonen SteamVR.
 • Välj ”Reboot headset” och vänta medan omstart sker.

2. Starta om linkboxen (lådan mellan datorn och headsetet):

 • Avsluta SteamVR
 • Koppla ur strömkabel och USB sladdar från som går mellan dator och linkboxen (inte de kablar som sitter mellan headset och linkbox)
 • Vänta några sekunder, och anslut sedan ström- och USB-sladdarna igen. Du kommer nu se att en rad drivrutiner installeras. Vänta på att detta slutförs.
 • Starta SteamVR igen.
 • Upprepa stegen om det behövs

3. Anslut din linkbox till en annan USB-port på datorn:

 1. Prova att ansluta din linkbox till en USB 2.0-port istället, eftersom vissa USB 3.0 och 3.1 kort kan orsaka problem.
 2. Prova gärna en USB-port som du vet fungerar till andra saker.
 3. Om problemet kvarstår, prova att dra ur alla USB enheter, och starta om. Sätt sedan bara i det du absolut behöver (tangentbord, mus, Vive)

Error code 508 (Headset hittades inte)

 1. Installera Steam och SteamVR normal.
 2. Stäng Steam.
 3. Högerklicka på Steam-ikonen (inte steamVR ikonen) och välj sedan ”Kör som administratör”.

I vissa situationer, kan detta hjälpa om din dator inte hittar HTC Vive på rätt sätt.

Spelet startar inte

Även om HTC Vive är kompatibel med Windows 7 och 8 är svaret helt enkelt att Windows 10 är avsevärt stabilare än tidigare versioner. Med Windows 10 kommer du minimera mängden fel och buggar som du stöter på. Många spel (tex PoolVR och Mini-Golf) fungerar inte alls om du kör Windows 7.

Inofficiell Grafikkortstöd

Låt inte HTC lura dig, i specifikationen som krävs behöver du ha minst ett GTX970 eller AMD 290 kort. Men du kan mycket väl köra HTC Vive på ett äldre grafikkort som GTX 780, och även om du såklart får en bättre upplevelse på de senaste korten som tex GTX 1080 är det definitivt inte livsnödvändigt. För att avgöra om din dator är kapabel att köra VR-program, behöver du ladda ner Steam VR-Ready testverktyg
htcvive-vr-testare

Om du efter detta testet hamnar det gula ”acceptabel”, bör allt fungera.

Jitter och skakningar

Små vibrationer och ryck i bilden i din Vive kan uppkomma av flera anledningar. Och om du är nybörjare kanske du inte ens vet att det är fel. Men när du har kört Vive och VR i några timmar kommer du märka när bilden inte känns ok längre.

Det första du måste komma fram till är om din Vive är i gott skick och är inte orsaken till problemen. Börja med att lägga din Vive i mitten av din spelyta, där du har god sikt till båda väggsensorerna. Sätt på dig headsetet och stå sedan helt still.

Nu ska du kolla efter två vibrationer eller ryck i bilden. Obs: en liten grad av rörelse är normalt, om du däremot upplever att bilden inte är jämn när du sakta vrider på huvudet, är det dags att titta på andra orsaker. Här kommer en checklista:

 • Kolla att basstationerna står stadigt och inte sitter löst. Har du borrat upp fästen på väggarna kan du dubbelkolla att allt är fastskruvat. Känn efter att sensorerna sitter fast och inte rör på sig. Eftersom sensorerna innehåller två snurrande hjul kan hela lådan svänga om den hänger löst.
 • Placera dina basstationer i motsatta hörn av rummet.
 • Placera båda basstationerna en höjd på minst 2 meter för att få bästa möjliga spårning.
 • Lossa klämman som tillåter basstationen att svänga. Luta den någonstans mellan 30 och 45° nedåt, så att den verkligen pekar mitt mot centrumpunkten på din spelyta. Återigen, dubbelkolla att hela basstationen är så stabil som möjligt.
 • Ta bort de skyddande plastfilmerna från framsidan av basstationerna och se till att torka av eventuellt fett och fingeravtryck.
 • Kolla att båda basstationerna ser varandra och har fri sikt mellan sig. De måste kunna se varandra för att få optimal spårning av headsetet.
 • Undvik reflekterande ytor i rummet. Ta bort eventuella speglar, tv-apparater, tavlor med reflekterande glas och allt annat som är högreflekterande.

guidebanners_startguidebanners_checkllistaguidebanners_installeraguidebanners_bildkvalitetguidebanners_ljudkvalitetguidebanners_aksjukaguidebanners_filmvisningguidebanners_kablarguidebanners_spelainguidebanners_felsokningguidebanners_vanligafragor

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.