Video: Kan Virtual Reality förbättra humanitärt engagemang?

Behov av ökat humanitärt engagemang

En av de viktigaste utmaningarna för det humanitära samfundet är att få människor att bry sig om den svåra situationen som många människor utsätts för runt stora delar av jordklotet. Och sedan när man fått folk att bry sig, inspirera dem att vidta riktiga åtgärder, som att till exempel donera pengar till en hjälporganisation eller kanske kontakta andra i beslutspositioner. För andra kanske det bara handlar om att ta steget att gilla det någon annan skriver på Facebook eller att våga ta ställning och dela något via andra sociala medier.


Detta är såklart inget nytt, utan någon som under lång tid varit en bestående utmaning för folk som vill påverkar andra till att bry sig lite mer. Men med tanke på, det på många sätt trasiga tillstånd som humanitära system befinner sig idag, har nog behovet behovet av att få andra människor djupare engagerade i humanitära frågor, aldrig varit mer angeläget.

Video från FN

FN har nyligen gjort en film om detta som visar upp hur Virtual Reality kan komma att bli en viktig faktor för hur man enklare skulle kunna engagera allmänheten och beslutsfattare.


Som en av teknikerna säger i videon ”Virtual Reality har unika attribut för att skapa en ökad känsla av empati, och ett ökad känsla av sammanhang”

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.