AR och VR med linser istället för klumpig HMD?

Känns formfaktorn på dagens VR- och AR-headsets lite för otymplig?
Tänker du att hur kul/användbar teknologierna än är, så kommer den stora massan aldrig snöra på en ful tegelsten över halva ansiktet, vilket leder till att VR/AR för evigt kommer att vara en liten nischad entusiastmarknad?

En av aktörerna som jobbar på alternativ till den rådande visualiseringsnormen för AR/VR är Innovega. De har tagit fram en lösning som de kallar eMacula som kombinerar hightechlinser med glasögon som ser ”vanliga” ut.


För tillfället så håller deras produkt på att granskas av Amerikanska Food & Drug Aministration och tanken är att de ska finnas tillgängliga för konsument 2018. För att få köpa ett par linser krävs det att du går till en optiker först och gör en synundersökning då linserna, i likhet med ”vanliga” linser, också korrigerar synfel hos användaren. De erbjuder flera olika glasögonmodeller med lite olika form och tech-specs. Tanken är att du sätter på dig glasögonen när du vill se immersiv media och tar av dem när du är klar. I dagsläget talar Innovega om en FOV på mellan 50-100 grader och det ska bli intressant om se om det kommer att upplevas som tillräckligt för en smidig upplevelse.


Såhär tänker sig Innovega framtiden


Innovega har tagit in cirka  3 miljoner dollar från investerare, bland annat ifrån Kinesiska Tencent som äger WeChat, plus ytterligare 6 miljoner dollar från statliga bidrag. Företaget har i dagsläget 10 anställda.

Gorm Sundberg

Gamer, musikproducent, animefantast, ljudtekniker, bon vivant och humanist. Har jobbat med de flesta former av medieproduktion och har ett brinnande intresse för människa/teknik sedan barndomen.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.