Fem trender på Mobile World Congress

Fem trender på Mobile World Congress

Telefonbranschens största årliga mässa, Mobile World Congress som tog över Barcelona i torsdag, dominerades av snabbladdande mobiltelefoner, virtuell verklighet och nya tjänster där du kan koppla upp allt från tandborstar till bilar. Här kommer en lista på de 5 trender som stack ut allra mest. 

Virtuell verklighet

Under mässan fanns VR i stort sett överallt, och är ett tydligt tecken på vikten som nu läggs på tekniken inom smartphonesektorn. Det blir allt tydligare att VR är en viktig del i framtidens utveckling för både fortsatt försäljning, men även själva hårdvaruutvecklingen. VR som teknikområde använder i stort exakt samma komponenter som telefonerna, men inom kort kommer VR i sig leda industrin framåt då mediet kräver komponenter som vida överstiger det som behövs i en vanlig smartphone. Smartphoneutvecklingen de senaste åren är en av nyckefaktorerna som gjort VR möjligt idag, men inom kort kommer VR passera och snarare leda komponentutvecklingen framåt vilket kommer gynna alla som har en smartphone, oavsett vad man gör med den.


Mer från MWC:

Samsung överraskar alla med AR-glasögon

Nya Samsung GearVR kommer med handkontroll

Virtuella assistenter

Tätt i hälarna på framgången med Amazons Echo, en handsfree-högtalare med AI-drivna virtuella assistenten Alexa, vill nu flera företag lyfte fram sin egen version av tekniken. Sony presenterade en ny version av sin Xperia Ear som innehåller en virtuell assistent som kallas Sony Agent. Både LG och Motorola presenterade nya flaggskeppstelefoner som integrerade en virtuell assistent medan Samsung meddelade att dess nya high-end telefon (S8) som kommer att presenteras i New York i slutet av mars också kommer också att ha en.

Undersökningsföretaget Garner förutspår att  20% av alla våra interaktioner med en smartphone utföras via sådana assistenter redan om 2 år.


Batterier med längre livslängd och bättre snabbladdning

Flera smartphonetillverkare presenterade nya smartphones med batterier som kan håller längre och laddare snabbare. Huawei, världens tredje största telefontillverkare efter Apple och Samsung, sade att nya toppmodellen, P10, har en 40% bättre livslängd på batteriet. Batteriet har också ”superladdnings” teknik som lovar en hel dags behov på 20 minuters laddningstid.

Blackberry nya modeller, som återigen gör en telefon med fysiskt tangentbord har också en ”boost mode” som gör att du kan få 50% laddning på ungefär 36 minuter.

Drönare och robotar

I samam anda som VR var även drönare och robotar överallt på årets mässa. I Korea Telecoms monter, satt två robotarmar och spelade trummor till varierande låtar hela dagen. Japanska företaget Softbank drog publik med sin robot Pepper som med sitt människoliknande utseende kan användas i butiker för att hälsa på kunder och visa produkter. Även Barcelona-baserade Pal Robotics visas upp två humanoida robotmodeller.

På mässan fanns även en särskild ”drone zone” för första gången, som visade upp drönarnas sätt att leverera varor till avlägsna områden, eller som stöd till jordbrukare genom att kartlägga odlingstakten hos grödorna.

Nya enheter som kopplar upp sig till din telefon

Givetvis stof företagen även på rad för att visa upp produkter baserade på ”Internet of Things”, bestående av ett nätverk av enheter, fordon och sensorer i byggnader som samlar in och utbyter data med varandra. Flera förarlösa bilar fanns på plats, och en liten fransk firma som heter Kolibree visade upp en smart tandborste som mäter hur väl du borstar tänderna och skickar sedan statistik till din smartphone. Riktigt använbart, eller?


En indisk start-up, Lechal, visas upp skor med smarta sulor som vibrerar för att vägleda användaren till sin destination. För att leda dig rätt kopplar skorna upp sig via din GPS i telefonen. 

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.