HTC lanserar mobila VR plattformen Viveport M i Kina

HTC lanserar mobila VR plattformen, Viveport M för Kina tillsammans med utvecklare över hela världen och innehållspartnern Alibaba.

HTC höll utvecklarforum på Alibabas Cloud computing konferens i helgen i Kina, och hade ett antal stora nyheter för hur planerna ser ut för att få VR-ekosystemet att växa. Bland annat lanseras en betaversion av HTCs Viveport för mobil VR som kommer kallas Viveport M.


Rikard Steiber som är VD på Viveport säger att Viveport M syftar till att ”hjälpa västerländska och asiatiska utvecklare att skapa kvalitetsupplevelser för mobil VR på den kinesiska marknaden.”

Målet med Viveport är att bli en agnostiskt plattform

Steiber säger vidare att HTC: s vision med Viveport M är att vara en ”agnostisk plattform”, dvs någon för olika märken av VR-headsets, men att appen inledningsvis kommer fungera till Android. Viveport M fyller ett hål på marknaden i Kina, där exempelvis Google Play Store (och kommande Daydream-plattformen) och Samsung har haft svårigheter att nå ut ordentligt, på grund av restriktionerna från den kinesiska regeringen som hindrar appar och webbplatser att kontakta länder utanför Kina.

viveport-m-plattform


En förhandsvisning av Viveport M-gränssnittet i VR

Världens största smartphonemarknad

Mobila VR-lösningar har redan expanderat på ett avgörande sätt i Kina, som rankas som den största marknaden för smartphones i världen. Enorma siffror har hörts om kinesiska investeringar på området, där flera källor antyder att försäljningen av VR-produkter redan ligger långt över de i exempelvis USA. Som Steiber säger: ”VR är mycket stor i Kina … och det är HTC: s prioritet att hjälpa utvecklare att nå denna marknad.”

På samma sätt som Google gjort, kommer HTC att ge utvecklare tydliga ”riktlinjer” för vad som specifikt krävs av en smartphone för att skapa bra VR-upplevelser. HTC har dock avböjt att kommentera om även de är på väg att skapa sin egen mobila VR-hårdvara.

För att utöka räckvidden hos Viveport M samarbetar HTC med Alibaba. Enligt Steiber är syftet att  skapa mer kvalitativt innehåll i butiken, men några mer konkreta detaljer finns ännu inte på detta. Men man kan tänka sig att Alibabas svar på youtube, Youku kan vara en del i detta samarbete för att göra Viveport M mer innehållsrikt.

För närvarande verkar HTCs planer vara att endast lansera Viveport M på den kinesiska marknaden.

”Tusentals” VR Arcades i slutet av 2017

Förutom Viveport M, berättade HTC även om möjligheterna för utvecklare att låta HTC agera som ”förläggare på den kinesiska arkadmarkanden” genom Viveport Arcades.

Steiber säger: ”Arkadmarknaden är en stor kommande intäktskälla för utvecklare” och ”Modellen verkar mycket lovande när det gäller VR-penetration hos konsumenterna” HTC har för avsikt att lansera Viveport Arcades på ”hundratals platser” på den asiatiska marknaden i slutet av året och ”ett par tusen” i slutet på 2017. De flesta av dessa kommer skapas på redan existerande platser som arkader, internetkaféer och karaokebarer men HTC planerar även att bygga en referensbutik i Taipei .

Hjälp till VR-utvecklare


Utvecklare som väljer att vara med i programmet kommer att få hjälp med både marknadsföring och distribution av HTC i utbyte mot en ”50/50″ intäktsdelning”, där inkomsterna beräknas per minut av speltid. Alla detaljer runt detta är dock inte klara och prissättningsmodellen kommer säkert variera.

Enligt HTC har redan mer än 100 utvecklare från USA och Kina redan anmält sig till publiceringsprogrammet, med målet att släppa VR-upplevelser till en rad olika plattformar. Programmet kommer initialt att satsa på HTCs egen Vive men målet är att Viveport ska bli en bli en helt agnostisk VR-plattform.

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

WordPress Security