Kommer VR rationalisera bort sig själv på 15 år?

Jag är tveksam till detta påstående. Men om man ska tro en rapport som gjordes på CES i år finns det risk för det.


Med återfödelsen av VR på allvar, och lanseringen av de stora headseten bara några månader bort, är nivån på intresset för denna teknik just nu skyhög. Frågan är vad det hela kommer leda till? Även om nuvarande headset fortfarande kan liknas vid stora plastburkar du har på huvudet, så kommer mycket troligtvis ändras drastiskt mellan de första generationerna när det gäller utseendet. I en nyligen genomförd undersökning, som gjordes av 1537 deltagare på CES, blev svaret att många förväntar sig att VR headset inte kommer behövas alls 2030.

I undersökningen trodde mer än hälften (52%) av de tillfrågade att VR headsets som Oculus Rift eller HTC Vive inte kommer att behövas om 15 år. Ovanpå dessa 52 procent, så var det ytterligare 21 procent av de tillfrågade som tror att detta blir sant med 2035, 15 procent år 2040 och 5 procent av 2045. Dvs hela 90% tror att VR hjälmar i bred bemärkelse är helt borta om 30 år. Tyvärr visar inte undersökningen vad folk istället tror kommer ersätta dessa headset. Är det kanske kontaktlinser med inbyggda skärmar, eller till och med direkt input i hjärnan man hoppas på?

ladda ned (1)


När deltagarna ombads förutspå vilken bransch skulle sannolikt kommer nyttja VR mest, så trodde 36 procent att  utbildningssektorn ligger bäst till. Andra noterbara branscher är teknik (24 procent), hälso- och sjukvård (16 procent) och kommunikation (nio procent).


Todd Richmond, som är chef på IEEE som var de som gjorde undersökningen sade senare detta: ”Engagerande upplevelser som görs med VR, AR och mixed reality ger ett helt nytt medium för kommunikation och erfarenhetsutbyte. Jag som arbetar i den akademiska världen, ser oändliga möjligheter där AR och VR kan förbättra lärandet genom att erbjuda mer interaktiva och engagerande sätt för lärare att ta fram pedagogiska material för sina elever.”

Jag som själv är gymnasielärare i grunden, håller såklart med till 100%.

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

WordPress Security