‘LEGO Brickheadz’ oändliga legolåda i VR är drömmen för alla julklappsletande föräldrar

Är du en av dom som springer runt stan på jakt efter LEGO-byggsatser inför julafton? Du är inte ensam. Många av oss har växt upp med LEGO-lådan under sängen som var materialet där fantasin kunde ta sig uttryck. Nu släpper LEGO Brickheadz och det är precis vad du tror. En oändlig låda virtuella legobitar som aldrig tar slut. Öppna appen och de virtuella tegelstenar ramlar bokstavligen ut på golvet framför dig. Du kan bygga vad du vill och orsaka så mycket stök och oreda du vill på golvet, och ingen behöver städa efteråt. Låter det som en dröm? Ja kanske, det är svårt att ersätta riktiga plastbitar, men kan vara räddningen för den som älskar allt med LEGO och aldrig kan få nog.

Exklusiv titel för Google Daydream

Appen som släpptes för VR-headset som stöder Google Daydream är gratis. Brickheadz är dock olikt tidigare LEGO-spel du kanske har spelat på spelkonsoler tidigare. Snarare än att vara ett spel är detta egentligen endast ett rum, en låda legobitar och sedan får du använda din fantasi.


LEGO Brickheadz

LEGO Brickheadz

I huvudspelet kan du låsa upp fler modeller genom att lösa enkla pussel som oftast innebär att bygga enkla karaktärer. Du kan sedan låta dessa interagera med varandra, och det finns en lekfullhet här som påminner om filmen Toy Story. Där Brickheadz fungerar bäst är dock att bygga helt fritt eller efter ritningar. Du väljer från en uppsättning av olika block som regnar ner från ovan och använder sen Daydreams handkontroll för att plocka upp enskilda bitar och placera dem på rätt ställe.

 


Handinteraktion med Daydream

Daydreams handkontroll gör ett ok jobb i att simulera hur det är att leka med olika LEGO-block, men är lite för begränsad. I och med att du endast har en handkontroll kan du inte fysiskt sätta ihop bitarna själv. Man längtar tills dess då vi kan ha båda händerna tillgängliga i en upplevelse av detta slaget. Tillsvidare får vi nöja oss med att det är lite trixigt att få ihop vissa bitar på rätt sätt. Ändå fungerar kontrollen i huvudsak bra, och man lär sig snabbt hur det fungerar efter lite träning. Glädjen av att leka med klossar är fortfarande tillräckligt stor för att denna fria lek där man bygger som man vill blir den bästa delen av LEGO Brickheadz.

LEGO Brickheadz

LEGO Brickheadz

Mer att vänta


En bra LEGO skapar-spel bygger på en solid grundidé. Och den finns här. jag tycker man ska se på LEGO Brickheadz på det sättet. Allt är inte perfekt, men potentialen finns där på samma sätt som Minecraft redan har lyckats med. Jag hoppa att denna typ av spelupplevelser på sikt växer till någon där man enkelt kan bygga det man vill, ladda ner komplexa ritningar och även dela med sig av sina egna verk.

LEGO Brickheadz kan laddas ner gratis på Google Play och fungerar till Google Daydream kompatibla VR-headsets

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

WordPress Security