Microsoft lanserar $ 300 VR-headset i samband med nya Windows ”Creators update”

Microsoft håller i denna stund ett pressevent där man visar upp den senaste versionen av Windows 10, och glädjande innebär det stora nyheter för både VR och MR.

Företaget har nu överraskande (men klart förväntat) aviserat en ny serie VR-headsets från partners som HP, Dell, Lenovo, Asus och Acer. De använder sig av ”inside out”-spårning där en kamera i headsetet läser av omgivningen. Du behöver alltså inga externa kameror (Oculus Rift) eller laserpekare (HTC Vive) och priset är satt till $ 299. Dessa VR-glasögon är dock fortfarande trådbundna och ansluts till din pc på samma sätt som Rift och Vive. Under Microsofts event visades headsetet upp tillsammans med en ny Windows 10 uppdatering vid namnet ”Creators Update” 


Windows får flera nya 3D funktioner i nästa uppdatering

Nyheten om Microsofts nya headset kom precis i slutet av eventet där man gått igenom Windows 10´s nya 3D-funktioner. I nästa steg fick man se hur Microsoft först använde HoloLens för att visa hur mixed reality (MR) kan användas i nya Windows 10. Slutligen måste alla ha ställt sig frågan: Men VR då? I denna sekund slängde alltså Microsoft upp ett helt nytt VR-headset, där man visade hur en användare förflyttade sig till en virtuell plats och senare klev in i ett 360-foto, väldigt likt det som Facebook demonstrerade på Oculus Connect 3 för två veckor sedan.

Creators update kommer till alla Windows 10 datorer under nästa år och kommer vara gratis. För de av oss som använder ”Windows Insiders”-edition kommer uppdateringen inom ett par veckor.

Vi har nu fått svaret på frågan: ”Vad gör Microsoft med VR?” Med en rad starka namnkunniga partners har nu Microsoft definitivt satt ner foten när det gäller VR. Mer info inom kort.

 

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.