Microsoft öppnar för både Rift och Vive i Windows Mixed Reality

Microsoft öppnar för både Rift och Vive i Windows Mixed Reality

Som väntat är Microsoft helt inställda på att sig in på VR-scenen senare i år när man lanserar en rad nya VR-headset tillsammans med nya Windows Mixed Reality (fd Windows Holographic) uppdateringen av Windows 10. Än så länge har man inte pratar så mycket om hur de som äger en HTC Vive eller Oculus Rift kan använda Windows Holographic, åtminstone inte öppet. Men det står nu klart att Microsoft inte kommer blockera användare som har Rift/Vive, och konstigt vore väl annars.


Facebook och Steam är starka partners till Microsoft

Alex Kipman på Microsoft bekräftade nyligen detta under GDC (Game Developers Conference) i veckan. ”Både Facebook och Valve är starka partners till Microsoft och har varit det länge. Steam existerar såklart i Windows. Och både Valve och Facebook är stora partners i vårt eget ekosystem som är en förutsättning för att dom ska vara framgångsrika. Jag har väldigt svårt att tänka mig ett scenario där vi gör en windowsuppdatering som helt plötsligt skulle inaktivera så pass viktiga partners som dessutom är extremt populära på Windows. Även om det skulle finnas en ond plan kan du ju tänka dig hur kunderna skulle reagera…och som sagt vi på Microsoft är besatta av att göra kundera nöjda”

Kommer de nya windowsfunktionerna att fungera i Rift och Vive?


Så  Vive och Rift kommer alltså fortfarande att kunna fungera som vanligt när Windows Holographic anländer. Men frågan blir om de också kommer stödja plattformen fullt ut? Kommer det nya användargränssnittet med Holographic fungera i Rift och Vive? Kipman säger vidare att både HTC och Oculus är välkomna att arbeta med Microsoft för att integrera stöd för detta i sina enheter, även om det blir lite annorlunda då både Rift och Vive spårar sina enheter med kameror och laserfyrar som finns ute i rummet, till skillnad mot Microsoft headset som har kameror inuti. Det är fortfarande oklart om detta innebär några potentiella problem egentligen, men jag har svårt att tänka mig att det skulle bli några större problem om man verkligen försöker.

Windows Mixed Reality-uppdatering räknas med att lanseras i slutet av året

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.