Ny inofficiell test av senaste Oculus Rift

Under veckan fick vi ett Reddittrevligt inlägg från redditanvändaren Chaoss86 som skrev ett långt inlägg om den senaste betaversionen av Oculus Rift. Tydligen har han fått ta del av en än så länge hemlig version av den kommande konsumentprodukten. Som i alla fall då det är en slutkonsument som testat en enskilt produkt på det här sättet, bör man sätta på sig dom kritiska glasögonen. Vi vet inte varför han fick tag i detta demoex, och ej heller varför han väljer att skriva en recension på detta sättet just nu.  Därmed var detta sagt, så låt oss läsa igenom det han skriver. Nedanstående är översatt och även lätt redigerat för läsbarheten. Jag har dessutom lagt till par bilder för att förtydliga resonemangen. I övrigt är det originaltexten från Chaoss86:


”Jag fick nyligen chansen att tillbringa en lång stund med ett betaexemplar av Oculus Rift CV1 och hann prova många demos och här kommer ett par rader om detta”

Skärmen / Pixlar

Pixlarna är ganska osynliga nu, även om du verkligen försöker leta efter detta så kan du bara skönja ett fint mönster, men endast på vissa färger, texter som är mörkblåa eller gröna. Det finsn numera heller inget pixelmönster eller SDE (screendoor effect) att tala om längre. Om du kollar på en mycket ljus miljör med mycket vitt kan du se en mycket fint mönster, men du kan inte se pixlarna som i högsta grad var tydliga på DK1 och DK2.

Bilden är också mycket jämnare nu, och de de mörka färgerna känns lika solida som de ljusa färgerna. Det finns heller ingen ”blacksmear” (mörka miljöer som laggar efter) eller andra skärmbaserade bildfel. Skärmupplösningen känns (och ser) klart högre ut än både HTC Vive och GearVR. Text är för det mesta knivskarp. HTC Vive måste använda en annan skärm eller åtminstone en tidigare version eftersom jag märkte pixlarna mycket mer där.


FOV2

Illustration av Fov, synfält i artikel – Vrsverige.se

Field Of View/Synfältet

Detta är ett kontroversiellt ämne, och FoV något jag tyvärr är mycket känslig med, men desto roligare att kunan berätta att detta inte allt var något problem in den CV1:a som jag testade. Synfältet är väsentligt större än i en DK2 !!!!!

Några småsaker måste jag dock nämna. För det första så är det vertikala synfältet mindre på den övre kanten jämfört med botten och horisontella är betydligt bredare än tidigare. Den andra saken jag märkte är att det verkar vara något slags halvreflekterande material inne på kanterna. Som sammanfattning kan jag säga att det praktiskt användbara synfältet definitivt är större än i DK2. Och efter det att  jag har tillbringat många timmar med denna CV1:a kan visningsområdet nu närmast beskrivas som en kvadrat eller i alla fall 4:3 till skillnad från visningsområdet i en DK2a som är mer , till skillnad från DK2 porträttformat som liknar 16:9 eller 16:10. För mig får detta effekten av att synfältet blev klart mer tillfredsställande och jag fick inte den klaustrofobiska känslan jag fortfarande får i DK2.

inter-camera-distance

Illustration av IPD, Oculus VR

Headset funktioner och komfort

CV1 har hela tiden jag testar den vilat mycket bekvämt på mitt huvud, där den främre fronten med något skumliknande material kan bytas ut och det fanns inga problem med att linserna immade igen. Hela produkten är även mycket lätt och känns väldigt välbyggd. Det materialet som man tillverkat av verkar vara smuts- och vattenavstötande och samlat heller inte på sig var sig hår eller annan smuts.

Denna version av konsumentprodukten hade en fungerande reglage för att ändra IPD (avståndet mellan ögonen/linserna) och … OMG det är en absolut skänk från ovan. Även om din egen IPD ”passar” med standardinställning, så blir detta ytterligare en dimension bättre när du kan ställa in exakt rätt avstånd. Du ärligt vet inte vad som saknats förrän du provat helt rätt IPD!

Det fanns heller inget ljusinsläpp och den gamla knepet att kika igenom näshålet för att se på ditt tangentbord kommer inte längre att vara möjligt. Headsetet sitter klockrent och det enda du ser är den virtuella världen.

Objektiv / Optik

Illustration av kromatisk aberration, recordere.dk

Illustration av kromatisk aberration, recordere.dk

Linserna är mycket bra, och det var inga större problem med något. Jag märkte att bilden är tydlig över hela skärmen och inte bara i mitten. Det fanns ingen kromatisk aberration eller andra artefakter.

Tracking/Spårning

Det bara fungerar. Synfältet för kameran är mycket brett, större än 90 grader, och har ett mycket stort upptagningsområde. Kameran tappande inte spårningen an gång och själva kameran i sig själv kände välbyggd och tung för att inte riskera att välta.

Jag har inte mätt kabellängden men den var mycket längre än DK2 kabeln, och jag skulle säga att den var minst 3-4m men kanske längre. Det behövdes ingen synkkabel, och headsetet använder en usb och kameran använder en annan, så tekniskt sett behöver du endast en hdmi och två USB-portar. Plus en tredje port om du vill använda Xbox One controllern.

Audio/Ljud

oculus-rift-cv1-e3-2015

Illustration av hörlurarna på CV1, Oculus VR

Jag är inte direkt någon audiofil in någon bemärkelse, men jag blev förvånad av kvaliteten av de inbyggda lurarna.
Dom sluter verkligen om dig bra, låter väldigt högt, och om du tror att du kommer kunna höra dina kompisar när dom skrattar åt dig, får du tänka om. Är du i en demo är du mer eller mindre helt avskärmad  från omvärlden. Jag vet inte vad för slags trolldom som dom har använt för att lyckas med detta men det fungerar mycket bra. Ljudkvaliteten är mycket bättre än väntat och de täcker hela registret. De verkligen mitt Corsair gaming headset på prov. Du kommer sannolikt inte behöva (eller ha råd) att köpa en bättre ljudlösning som slår det som sitter i Oculus CV1.

Fel / Frågetecken

Men, det finns naturligtvis vissa saker som inte är riktigt bra än, även om inte många. Exempelvis är det fortfarande vissa reflexer från linserna. Man kan likna det vid att bli bländad om man hårdrar det lite. Vit text på en mörk bakgrund verkar fortfarande ha någon slags reflexer runt om, som om du har gråtit eller nyss skurit lök). Det är inte alltför störande och märks mest i miljöer med mycket hög kontrast. Det kan ju vara mina ögon det är fel på också.


Källa: reddit

 

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.