Oculus förvärvar danska eyetrackingföretaget The Eye Tribe

The Eye Tribe, som är ett dansk företag som utvecklar eye-tracking (sensorer som läser av vad ögonen tittar på) , bekräftade idag att de kommer ansluta till raden av företag som köpts upp av Facebook/Oculus. Både Oculus och The Eye Tribe bekräftade idag förvärvet tillsammans med Techcrunchs Josh Constine. Detaljerna i förvärvet är fortfarande ganska få och frågan är om det danska utvecklarteamet kommer gå in direkt i Brendan Iribes nya PC-team hos Facebook? Vi kan bara gissa än så länge.

Grundat av doktorander från Köpenhamn

The Eye Tribe som grundades i september 2011 av fyra doktorander från IT-universitetet i Köpenhamn, har hittills dragit in ca 3 miljoner USD i kapital, men även lett ett statsfinansierat 4 miljoner dollars projekt för att få in ögonspårningsteknik till massmarknaden. I detta projekt har även LEGO , Serious Games, IT-universitetet i Köpenhamn och Danmarks Tekniska universitet deltagit. Fram tills idag har företaget sålt sina ”Tracker Pro” utvecklarkit för  99 USD.


Det mest intressanta? The Eye Tribe har redan visat upp sin teknik i en rad VR-glasögon som till exempel Oculus Rift, HTC Vive och Gear VR.

 

Eye-tracking öppnar för massor med möjligheter

Med eye-tracking integrerade i ett par VR-glasögonheadset kan man inte bara potentiellt styra objekt och interaktivitet med ögonen, utan även använda det som kallas ”foveated rendering” En teknik för att kraftigt minska belastningen på datorn, då den den bara behöver visa grafik med hög upplösning där ögat tittar. Foveated rendering anses ofta vara den teknik som blir allra viktigast i nästa generations VR-glasögon eftersom den möjliggör klart högre kvalitet och upplösning på VR-miljön utan att du behöver en snabbare dator.


 


Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.