Oktober blir rena julafton för hela VR-branschen

Virtual Reality fans kan aldrig få nog, och med alla saker som är på gång under Oktober verkar nästa månad blir rena julafton för de som är intresserade av den nya tekniken.  


För de flesta människor är VR fortfarande en dröm och visserligen något man hört talas om, men knappast det som man håller koll på bäst trots den allt stegrande hypen som växer för varje dag. Samsung Gear VR, Oculus Rift och HTC Vive är alla på banan, och Google Cardboard har varit viral under flera år. Trots all uppmärksamhet som skapats går det dock inte att jämföra med det som nu händer i oktober. Tillväxten av VR-industrin går blixtsnabbt framåt, trots det inte är så många år sedan Oculus föddes med sin kickstarterkampanj under 2012.

Produktlanseringar som påverkar kommande år

Under oktober kommer Google, Sony, Oculus och en rad andra mer eller mindre kända aktörer ut med nya VR-produkter. Först ut är Google med sin nya Daydream-plattform som gör det möjligt för företag att nå ut med sina VR-produkter på Google nya mobila VR-satsning. Kraven på både hårdvarutillverkare och apputvecklare är stenhård. Allt för att göra konsumentprodukten till någon som folk vill ha. Vidare satsar Oculus och Facebook på en återlansering av Oculus Rift då handkontrollen Oculus Touch nu blir tillgänglig för konsumenter. Att få in händerna och därmed handinteraktion i VR är viktigt. Med Touch kommer Oculus därmed i fatt HTC och Steam när det gäller denna viktiga del. Slutligen och kanske allra mest intressant är Sonys intåg på VR-scenen. Vad detta innebär för hela VR-communityt är ingen hemlighet. Med en installationsbas på runt 35 miljoner PS4 enheter sålda, kommer Playstation VR (PSVR) att blir en väldigt viktig indikator på hur det större allmänna intresset är för VR. Att några av världens största spelstudios pumpar in pengar i VR-content som StarWars Battlefield, Arkham, StarTrek, Final Fantasy, Resident Evil för att bara nämna några, är bra för alla oavsett vilket märke, plattform eller produkt man tycker är bäst.

Google Daydream

Google Daydream

Google Daydream


Utvecklare kan nu ansöka om licens för att börja utveckla för Google Daydream, där programmet DAP kommer att lanseras den 4 oktober 2016. Detta program är Googles avancerade utvecklarspår för VR på Android-plattformen. Programmet kommer på sikt att acceptera program alla som vill utveckla för Google nya plattform, men oktobereventet är exklusivt för utvecklare som redan har blivit accepterade. Övriga utvecklare kan publicera sina VR-appar i början av nästa år.

Oculus Medium

Oculus Medium

Oculus Medium

I samband med att Oculus lanserar Touch kommer man även att släppa Oculus Medium som är en app för att skapa kreativt material i VR med händerna. Förra året introducerade Oculus ett partnerskap med Microsoft som ledde till utvecklingen av Minecraft VR och ett liknande samarbete för att ta fram Netflix VR. På samma sätt kommer årets stora Oculus mässa, Oculus Connect 3 som hålls mellan 5-7 oktober i San José, visa upp en rad nya VR-upplevelser för interaktion med Touch.

Playstation VR

Playstation VR 13 oktober

Playstation VR 13 oktober

PlayStation VR  gör sin stora debut. Priset i USA ligger på $399 vilket betyder ca 5000 kr i Sverige. Sony har även lovat att 50 VR spel kommer släppas i samband med PSVR-lanseringen. Det kan också noteras att trots att priset för Playstation VR är högre än vad en PS4-konsol kostar, har Sony redan såld fler förbeställda enheter än någon hårdvara tidigare. Detta kommer bli en riktig bra indikation på hur det allmänna VR-intresset ser ut på konsumentmarknaden.

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.