Så här motar du åksjuka i din HTC Vive

Hur du reducerar åksjuka i VR

Ett område som kan innebära problem i VR är åksjuka (motion sickness). Det finns en del saker att tänka på som kan göra att detta problem minskar för dig.


När du använder VR regelbundet kommer du bygga upp en tolerans över tid och blir därmed mindre känslig för åksjuka. Även om riktigt dåliga VR-upplevelser alltid kommer att vara ett problem. Man kan tänka på åksjuka i VR ungefär som hur det fungerar i den vanliga världen. Om du inte är van vid att göra loopar i flygplan, eller åka bergochdalbana tio gånger i rad, kommer det inte att vara annorlunda bara för att du spelar i VR.

Tips på hur du som VR-nybörjare kan undvika illamående

För att minska åksjuka som nybörjare på VR är det en bra idé att till en början undvika att spela de mest intensiva spelen. Exempel på detta är racingspel och spel som innebär snabba och många förflyttningar. Även om det finns en rad trick för att minska åksjuka, kan de värsta exemplen som bryter mot designreglerna inom VR göra att du känner dig illamående i timmar.

En annan viktig sak som få tänker på är hur du äter innan en VR-session. På samma sätt som när du upplever åksjuka på sjön eller i en bergochdalbana är det viktigt att äta rätt innan du använder VR.


Några konkreta tips:

  • Ät inte precis innan du använder VR, men se till att dricka vatten då och då
  • Spela VR-uppleveler som följer designreglerna
  • Vissa spel har speciella funktioner för att mota åksjuka
  • Ingefäratabletter eller sjösjukepiller kan hjälpa de mest känsliga

guidebanners_startguidebanners_checkllistaguidebanners_installeraguidebanners_bildkvalitetguidebanners_ljudkvalitetguidebanners_aksjukaguidebanners_filmvisningguidebanners_kablarguidebanners_spelainguidebanners_felsokningguidebanners_vanligafragor


Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.