Ett samtal med Effekten podcast: VR och digitaliseringen

VRSverige fick nöjet att prata med Jonas Jaani i podcasten Effekten (en podd om digitalisering) precis före jul. Då vi brinner för att sprida kunskap och göra en impact hos beslutsfattare i offentlig sektor och andra stora organisationer om denna magiska teknik så blev det ett spännande och intressant samtal!


En pedagogisk genomlysning av VR/AR

Vi försöker belysa potentialen med VR genom fyra olika perspektiv: det kommersiella, teknikhistoriska, mänskliga samt perspektivet ”digitalisering” (hur individ och samhälle påverkas av de stora teknikskiftena, där VR/AR idag är en viktig komponent tillsammans med AI, IoT, 5G och robotik/automatisering). Hoppas ni gillar lyssningen!

Du kan såklart även hitta podden genom att bara söka på ”Effekten” i din favoritapp för podcasts.

 


Som ett litet tillägg på slutet kom vi in på det spännande med ARCore och ARKit, och det fick bli ett separat extramaterial:

Referenser / vidare läsning


I samtalet nämndes följande länkar för den som vill gräva ner sig ytterligare:

  1. VR som empatimaskin, TED talk: Chris Milk – How VR can create the ultimate empathy machine & Kan VR fungera som medium för empati? (VRSverige)
  2. VR för att rehabilitera förlamade: Paraplegics take a step to regain movement (Duke Today) & ‘Brain training’ technique restores feeling and movement to paraplegic patients (The Guardian)
  3. Ford designar bilar i VR: Ford’s virtual reality lab revolutionizes vehicle design process
  4. Skip Rizzo behandlar krigsveteraner för PTSD: Bravemind: Virtual Reality Exposure Therapy & Can Virtual Reality Help Cure PTSD? samt Kan VR behandla psykisk ohälsa? (VRSverige)
  5. Rumii: Verktyg för distansarbete i VR: Rumii

Tack till Effekten för att jag fick gästa!

Niclas Johansson

Niclas Johansson är VD på VRS Media (vrsverige.se). Han har en bakgrund inom affärsutveckling i startup/teknikvärlden, och lång erfarenhet av entreprenörskap och försäljning. Hans första VR-upplevelse var på Gröna Lund på 90-talet. Han är en nyhetsjunkie när det gäller teknik och ser en ljus framtid för Virtual Reality.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.