Alien: Isolation är ett av de absolut bästa skräckspelen

Denna artikel var publicerad i november förra året, men då det har skett en del de senaste veckorna tyckte vi det var lämpligt att återpublicera den nu. I och med att spelet nu har stöd för både Oculus Rift och HTC Vive och fortfarande är ett av de bästa skräckspelen, finns finns det säkert många av er därute som inte har spelat det än. Gillar du skräckfilm i scifi-miljö och Alien i synnerhet är det här något du inte får missa. Trots att spelet funnits ute relativt länge och har en något bristfällig VR-implementering är det ingen tvekan om att det fortfarande håller högsta nivå. Var beredd på att fly för dit liv!


Alien Isolation är fortfarande ett av det läskigaste VR-spelen

Den japanska mjukvarujätten SEGA har ännu inte gjort något officiellt tillkännagivandet när det gäller VR-stöd, men när ett fan av spelet nyligen gjort det helt kompatibelt med moderna headset som Oculus Rift och HTC Vive är det oemotståndligt för oss skräckdyrkare.

Som Alien-fan spelade jag igenom en del av spelet under 2014 på vanlig skärm, och trodde väl egentligen inte att det skulle göra så stor skillnad i VR. Jag testade sedan spelet i min Oculus DK2 och sen var jag fast. Nu när man tänker tillbaka på det, observera att det var ett par år sedan, så känns det mer som en dröm. En dröm av att varit fast på ett rymdskepp med läskiga monster i hälarna. Bra va? Och det är just detta som gör VR-spel till något mer, så här efteråt känns mer som ett bleknat minne av en verklig händelse än at bara ett minne av att jag spelat ett spel.

Så mycket mer än ett spel


I nedanstående klipp kan du se hur en rad ungdomar reagerar när dom spelar Alien:Isolation.  Reaktionerna är starka, som om du inte redan viste det…


 Hela spelat kretsar runt skräcken för det okända. Varje ögonblick är en katt- och råttalek från första början. Att smyga runt ljudlöst blir snabbt din mest användningsbara taktik. Att försöka skjuta dig fri från allt, som nu mer är standard i många spel, fungerar inte speciellt bra i Alien:Isolation. För er som sett Alienfilmerna stämmer detta väldigt bra med verkligheten som filmerna försöker skildra.
Det är i titlar som detta som VR kommer till sin absolut bästa rätt. Miljön och känslan av att vara instängd på ett trångt rymdskepp med en livsfarlig fiende som smyger runt är i det närmaste som gjord för dagens VR-headset.
Och är du fan av skräck, ja då måste du bara testa spelet. Det finns liksom inget val.

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

WordPress Security