Snart kan du prenumerera på VR-upplevelser från HTC

Att köpa VR-appar kan lätt bli dyrt i längden. Dessutom missar man oftast många bra upplevelser då man helt enkelt inte ser dom i mängden. Detta problem kommer givetvis öka i takt med att utbudet växer och då alla bra appar inte rimligtvis kan synas på olika framsidor måste något göras åt saken. Från och med senare i vår kommer du kunna betala en fast månadsavgift för VR-upplevelserna på HTCs egen Viveport som är den digitala distributionsplattformen HTC sköter om själva. Vad vi vet är detta den första globala prenumerationstjänsten för VR. 

Tre sätt att köpa VR-upplevelser till Vive

VR-upplevelser för HTC Vive kan idag köpas på två egentligen tre sätt. Den vanligaste sättet är att hitta och sedan köpa dom på Valves distributionsplattform Steam där det idag finns närmare 1000 VR-upplevelser redan. Det andra sättet är att använda HTCs egen plattform Viveport, som förutom många Steamtitlar även har en del unikt innehåll som bara finns på Viveport. Det tredje alternativet är att köpa appar på konkurrenten Oculus plattform Home, då nästa samtliga spel och upplevelser nu kan köras inofficiellt med programmet ”ReVive”.


Med ReVive kan du köpa Ouclus-spel till din Vive. Förmodligen inget som varken Steam eller HTC gillar.

Med ReVive kan du köpa Ouclus-spel till din Vive. Förmodligen något som varken Steam eller HTC gillar.

Det är på appar och upplevelser man tjänar pengar

För oss konsumenter är det såklart jättebra att kunna köpa appar överallt. Det leder till lägre priser och större utbud och tvingar fram bra kompatibilitet på sikt. Men det tredje alternativet ovan är dock knappast något som Valve eller HTC gillar. De vill givetvis att man ska köpa VR-upplevelser på deras plattformar, där man får 30% av försäljningen. I huvudsak är det på plattformarna som man tjänar pengar, och inte på själva hårdvaran i sig. Därför känns det naturligt att HTC nu ser över sin egen plattform och kommer med nytänkande initiativ som denna prenumerationstjänst.


Med den nya tjänsten kommer du kunna ladda ner utvalda titlar från HTCs bibliotek i Viveport, och även om HTC inte har sagt hur mycket det kommer kosta, kan det leda till vi får tillgång till fler och bättre appar på ett billigare sätt. Chansen är också stor att vi faktiskt kommer i kontakt med en rad VR-upplevelser som vi annars kanske hade missat helt.


Så länge denna lista av appar håller hög kvalitet och inte bara blir ett sätt att tjäna pengar på mindre bra saker som buntats ihop är det helt rätt väg att gå.

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

WordPress Security