SSAB satsar på augmented reality och väljer IMRSV Studios

SSAB satsar på augmented reality och väljer IMRSV Studios

Som en av världens ledande aktörer inom ståltillverkning tar SSAB nu en stärkt position inom hållbar produktion genom sitt nya initiativ EcoUpgraded. Målet med konceptet är att hitta tillämpningar med god potential för att minska CO2-utsläpp under användningsfasen. Det innebär att när du uppgraderar till stål från SSAB kommer du snabbt att kunna kompensera för koldioxidutsläppen från stålproduktionen vid användningen av produkten.


”EcoUpgraded är ett nytt och väldigt spännande koncept i vår transformationsresa mot ett hållbarare samhälle. Sådana här förändringar kan vara svåra att kommunicera genom traditionella kanaler och historiskt sett upplever vi att upplevelsebaserad kommunikation fungerar bäst för oss. Vi har provat VR-upplevelser redan men nu vill vi ta steget längre och prova AR”, säger Johan Lundin – Director Marketing SSAB Europe.

SSAB väljer IMRSV Studios

SSAB har därför valt IMRSV Studios som partner för upplevelser i så kallade Immersiva tekniker – ett samlingsnamn för AR, MR och VR. Först ut är en produktion för mässan Made of Steel i Milano i mitten av maj. Här skapar IMRSV en upplevelse i förstärkt verklighet (AR) och specifikt i Microsoft Hololens – marknadens första fristående headset för AR. Upplevelsen underlättar inte bara för personalen på plats, då den innehåller en virtuell säljare som guidar runt och säljer in SSAB, utan den möjliggör också för SSAB att inte bara berätta om sin transformation, utan också låta besökaren uppleva den.

”Jag tror det här är hel rätt väg att gå. Eftersom AR inte stänger av besökaren från omvärlden, utan ger oss möjligheten att följa med och prata om vad besökaren upplever ger det oss helt nya möjligheter att argumentera för vår sak”, fortsätter Johan Lundin.


”AR skapar värde på en helt ny nivå. Som säljare kan du följa med kunden in i upplevelsen och komplettera om det är några frågor samtidigt som kunden får möjligheter att se saker som är väldigt svåra att ta med sig på en mässa. Som hur en maskin fungerar eller hur stålet blir till slutprodukt. Dessutom i 3D och så nära att du nästan kan ta på det – och går runt och se från varje vinkel”, säger Johan Hagegård, grundare av IMRSV.

IMRSV arbetar i immersiva tekniker – tekniker som låter användaren få tillgång till information på helt nya sätt såsom visualiseringar i virtuella miljöer (VR) eller kompletterande information och funktion i förstärkta miljöer (AR/MR).


Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.