TPCast till Europa – gör din Vive trådlös!

Nu kommer det efterlängtade tillbehöret TPCast till Europa, men till ett pris som kan uppfattas som hutlöst. Om du använt HTC Vive under en längre stund så är du säkert medveten om att den inte är trådlös. Man kan visserligen förlänga kabeln, men tyngden och trasslet finns där. Mot den bakgrunden vore en helt trådlös HTC Vive en dröm för många.


Tidigare i år lanserade kinesiska Vive X Accelerator-medlemmen TPCast sin påbyggnadsmodul till HTC Vive. Med hjälp av en sändare vid datorn, en mottagare ovanpå Viven och ett batteri i fickan blir din VR-upplevelse helt trådlös. Vid tester har man fått minst 2 timmars speltid med det medföljande batteriet, vilket nog får anses vara helt ok i detta läge.

TPcast har sedan starten endast sålt detta tillbehör i Kina. De har jobbat på att certifiera produkten för de amerikanska och europeiska marknaderna, och nu ser det ut som att man börjar närma sig målet.

 


Överraskande högt pris

Genom vilka kanaler TPCast kommer säljas är ännu inte helt klart, men enligt tyska nyhetssiten VRodo.de landar priset på 349 Euro.

Wow… säger jag bara. Närmare 3500 kr för ett tillbehör till ett headset som de flesta redan gett närmare 10.000:- för? Det är verkligen tal om ett lyxtillbehör utan dess like. Och jag skulle påstå att det ligger på gränser till vad även riktigt inbitna VR-entusiaster är beredda att betala.

Ett tydligt användningsområde vi på vrsverige.se ser är arkadhallar, eller åtminstone större VR-event där många ska hinna testa. Att slippa trassla med sladdar vore fantastiskt, och med bonusen att rörelsefriheten ökar. Men det är tveksamt om jag skulle rekommendera TPCast till ”vanliga” VR-konsumenter.

 

TPCast till Europa – blir först på marknadennu kommer tpcast till europa. tillbehör som gör HTC Vive trådlös

”Europa är en av de mest intressanta marknaderna för VR-glasögon”, säger Tony Ho som är vice VD för global försäljning på TPCast. ”Så vi ser fram emot att ha en närvaro på denna marknad, vilket gör att europeiska kunder äntligen får tillgång till TPCast. Vår målsättning är att i samband med detta även bygga ut vårt partnernätverk.”

Trådlösa enheter som streamar VR har vi sett ett par exempel på under året som gått. Men TPCast blir det första som kommer ut på marknaden officiellt. Enligt tillverkaren stödjer den dagens headset, dvs 2K upplösning och med 90fps bilduppdatering, men med all sannolikhet inte nästa generation med 4K eller ännu högre upplösning. Detta gör såklart att livslängden för en TPCAst kommer blir relativt kort.

Men den vanligaste frågan alla ställer sig när det gäller produkter av detta slaget är om den trådlösa överföringen försämrar VR-upplevelsen? Vi vet ju att VR är oerhört känsligt för allt som kallas latency, alltså fördröjning. Och att omvandla bilden till trådlös video, skicka den och sedan packa upp den igen, borde väl försämra prestandan?

 

Tester visar på överraskande bra prestandasändaren på tpcast

Enligt tillverkaren själv handlar det faktiskt bara om ungefär två millisekunder. Eftersom videoströmmen inte komprimeras kan man behålla både bildkvalitet och prestanda. I de tester vi läst online, stämmer även detta med verkligheten. TPCast fungerar förvånansvärt bra helt enkelt.


Men priset gör det till en ytterst nischartad produkt, och i en redan nischartad bransch. Ett sätt att nå fler potentiella kunder är om man förutom HTC Vive kunde bli kompatibel med Oculus Rift. TPCast har hintat om detta tidigare, men det finns inget officiellt släppdatum ännu. Då TPcast är en startup född ur HTCs egen accelerator ViveX är det kanske inte så konstigt.

Sammanfattningsvis tror jag att vi kommer få se en rad konkurrenter till TPCast under de kommande 12 månaderna , och säkert någon som är både billigare och bättre. Men för dig som har pengar över, tröttnat på sladdarna och drömmer om att hjula runt på 5×5 meter i total frihet kommer det vara ett självklart köp nu när vi får TPCast till Europa.

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

WordPress Security