Vad betyder LGs nya VR-headset för HTC Vive?

Vad betyder LGs nya VR-headset för HTC Vive?

Det är ingen hemlighet att teknologin bakom HTC Vive är utvecklad av Valve, ett företag som ligger bakom Steam, världens största plattform för traditionella pc-spel. När det gäller hårdvaruturveckling har man traditionellt varit med anonyma, även om man byggt både steam machines (pc-datorer gjorda för att spela spel via Steam) och diverse olika handkontroller. Men på just VR-utveckling har man under snart ett decennium utvecklat tekniken bakom i lugn och ro, vilket sedan ledde till att man i samarbete med HTC tog fram HTC Vive.


SteamVR ska vara öppet för alla

Något som varit solklart från första början är att detta samarbete inte skulle vara exklusivt på något sätt. Valve medelade tidigt att SteamVR och OpenVR är öppna plattformar och att vem som helst som bygger VR-headset ska kunna använda företagets teknik för att skapa högkvalitetativa VR-upplevelser. Med LGs intåg på scenen  verkar HTC få en rejäl konkurrent.

Konceptbild på nytt VR-headset från LG

Konceptbild på nytt VR-headset från LG

Vad är LGs VR-headset?

Mycket lite är känt om enheten ännu men Valve har bekräftat att det är ett headset som använder SteamVR för att spåra rörelserna. Med andra ord använder det samma teknik (Lighthouse) som HTC Vive gör, vilket gör LGs produkt till en direkt konkurrent till HTC. Enligt Valve kommer enheten att ge ”Nästa generations high fidelity VR-upplevelse” och vi utgår från att det blir ett VR-headset som kommer kopplas till en dator, precis som HTC Vive och Oculus Rift. LG som tidigare gjord en rad försök med mobil VR byter nu spår och ger sig in i det ormbo av stenhårda krav där VR-enstusiasterna samlats för att kräva allt i prestanda. LG ska under veckans GDC visa upp headsetet för utvecklare för att samla in feedback. Prissättning och lanseringsdatum är inte avslöjat än. Men när man ger sig i i leken på detta sättet blir förväntningarna som väntat skyhöga och det gäller att leverera. Men andra ord, om man inte förbättrar upplevelsen eller prisnivån jämför med Vive och Rift tror jag man kommer ha svårt att hävda sig.


Knappast det sista VR-headsetet med stöd för SteamVR

Men förvänta dig inte att detta kommer blir det sista VR-headsetet med stöd för SteamVR . När Valve förra veckan meddelade att man tar bort det krav på $3000 som hårdvaruutvecklare tvingats att betala för att få tillgång till SteamVR lär en rad liknande produkter nu kunna flöda fram utan hinder. Redan har 500 företag anmält intresse för att få tillgång till trackingtekniken bakom SteamVR oavsett om det är nya headset eller nya handkontrollers.


Förhoppningsvis läcker det ut fler rykten under veckan. Så håll ögonen öppna!

 

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.