Vad betyder Oculus Touch för Virtual Reality i ett större samanhang?

Oculus har idag lanserat sin nya handkontroll: Oculus Touch. Att säga att produkten är hett efterlängtad bland hängivna fans är ingen överdrift. Denna nya spelkontroll kommer att möjliggöra helt nya spel, nya VR-upplevelser och ett helt nytt sätt att interagera med VR-värden för de som använder Oculus Rift. Men mer än att bara låsa upp nya spelfunktioner för Oculus Rift ägare, kan Touch även omforma VR-landskapet på ett större plan. Så frågan på lanseringsdagen blir vad Oculus Touch betyder för VR branschen som helhet?

Oculus-touch-final


Hönsgård med tre tuppar

Det finns några saker att tänka innan man försöker svarar på frågan. Den första är konkurrensen. Just nu är högkvalitets VR som drivs av antingen en pc eller Playstation 4 en affär mellan tre aktörer. Oculus (som ägs av Facebook), HTC (i samarbete med Valve) och PlayStation VR (en produkt från Sony). Playstation VR lever i och för sig i en egen värld där man just nu är ensam om att ha en VR-produkt för konsolmarknaden. Då återstår bara Oculus och HTC Vive som helt kan dominera VR på pc. 

Hittills har Rift och Vive differentierat sig genom hur man styr och kontrollerar upplevelserna. Vive har sedan start haft en handkontroll och möjligheten att fysiskt gå runt i VR-upplevelsen. Detta innebär att Vive-användare kan vända och vrida sig som man vill i 360 grader, gå ett par steg steg i valfri riktning, och interagera direkt med sina händer medans man är inne VR. Under de senaste nio månaderna har Oculus Rift inte kunnat konkurrera i detta avseende.

Än mer dramatisk fight på väg

Men nu släpper Oculus ett nytt och potentiellt lukrativ tillbehör samtidigt som det skapar relativ paritet mellan sig själv och sin största rival HTC. Med Touch kommer Oculus Rift teoretiskt sett kunna göra samma saker som Vive kan göra. Detta drag ändrar dramatiskt reglerna för kampen pågår mellan Facebook och HTC. Dessutom blåser det upp en storm och skapar förutsättningar för att 2017 kommer bli en ännu mer dramatisk fight än vad vi redan har sett.


Bra för industrin som helhet

Touch kommer därför väldigt lägligt. Att VR ska upplevas med handinteraktion är det ingen tvekan om. Oculus val att leverera med en Xbox-kontroller med Rift kan diskuteras, men på det stora hela blev det en bra övergångsmodell. Samtidigt har Oculus varit väldigt tydliga med att VR inte ska styras med en gamepad. Just förmågan att kunna se och använda sina händer i VR blir ytterligare en länk för att övertyga hjärnan om att du är på en annan plats. För oss VR-entusiaster så är händer i VR ett måste. Att nu båda de största VR-produkterna på marknaden nu har full handkontroll är därför bra. Det kommer förhoppningsvis snabbt leda till att handinteraktion blir standard för all VR-utveckling framöver. 


Har du dessutom följd med i snacket runt Google Pixel och Daydream View, så vet du att även Googles senaste mobila VR-produkt nu har handkontroll. Glädjande har vi just fått tag i en Pixel och Daydream View, så räkna med ett utförligt test inom kort!

Vad tror du? Kan Touch förändra VR industrin och dess pågående plattformskrig? Eller är det för sent för Oculus att hoppa på roomscale-tåget?

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

WordPress Security