Vi testar New Retro Arcade: Neon

Om du är 80-talist som mig och vill uppleva ren och kär nostalgi eller bara känna på hur en arkadhall kunde se ut förr i tiden då är New Retro Arcade: Neon något för dig.

New Retro Arcade: Neon är skapat av utvecklarna Digital cyber cherries och består av tolv glada britter. De tror starkt på att utveckla sina spel tillsammans med sina spelare för att skapa den bästa upplevelsen. Mera om studion finner du här http://digitalcybercherries.com/


Käftsmäll rakt på hakan av 80-talet

Att starta upp New Retro Arcade: Neon är som att få en käftsmäll rakt på hakan av 80-talet. Vart man än tittar så fylls synfältet av neon lysen, lasrar, arkadmaskiner, konsoler, vhs spelare, kassettband ja ni fattar. Arkadhallen är fylld av arkadkabinett där du själv kan lägga in de roms (spel) du vill spela och du kan även lägga in eget artwork till kabinetten eller använda färdig art från communityn. Retro Arcade handlar om att göra denna spelhall till din egen, på gott och ont vilket jag kommer till senare. Om du inte känner för att spela dina gamla roms så finns även klassiker som bowling, pilkastning, basket, air hockey, whack-a-mole, punching bag och skee ball.

Grafiskt är New Retro Arcade: Neon är ett otroligt snyggt spel. Texturerna är fantastiska, ljuset och närvarokänslan är spot on. Ljudet från arkadmaskinerna och den ekande 80-tals musiken gör att det känns som man är där på riktigt. Flera gånger under min tid med spelet var jag tvungen att hejda mig och övertala mig själv att det inte är på riktigt då jag gång på gång ville sätta mig ner i någon utav fåtöljerna i den virtuella biosalongen i spelet.

New Retro Arcade: Neon

New Retro Arcade: Neon


Skräddarsy din upplevelse

New Retro Arcade: Neons stora styrka är att du kan forma din spelupplevelse utöver dina egna behov. Du kan själv lägga in dina egna roms och spela på dina virtuella arkadmaskiner. Du kan också lägga in egen musik och internetradiokanaler på kassettband eller filmer samt youtube länkar på vhs band som du kan dela med dina vänner. För att göra detta har utvecklarna skickat med en editor där du själv lägger in artwork, roms, musik och video.

Inte hela vägen fram

Som jag nämnt tidigare så är New Retro Arcades: Neons stora styrka hur du kan skräddarsy din upplevelse men tyvärr finns det en stor nackdel och det kallas kort och gott licensiering. På grund av att nästan alla roms är förknippade med licenser så kan inte utvecklaren lägga med roms i spelet utöver sina egna och inte heller tillåta dem för bruk utanför den lokala upplevelsen. Detta innebär att oavsett hur mycket tid du lägger ner på att skapa din arkadhall så kan du inte dela den med dina vänner i multiplayer utan de kommer alltid att bara se sina egna spel trots att de är inne i din arkadhall vilket är otroligt synd och hindra spelet från att bli något alldeles speciellt.

Värt att tänka på innan du köper

Spelet innehåller inga klassiska arkadspel från start utöver ett par stycken som utvecklarna skapat själva. Det är alltså upp till dig själv att lägga in dina egna roms och artwork till spelen du vill ha i din arkadhall vilket kräver lite tid och pill med editorn. Detta vara något som jag inte var vidare förtjust över men efter att jag provat spelet så är till och med jag som var skeptisk till iden sugen att sätta mig ner i editorn och skapa min egen arkadhall.

retro3

Slutsats

Om du älskar gamla retrospel och inte har något emot att sätta dig ner med en editor för att bygga din egna upplevelse så är New Retro Arcade: Neon ett självklart köp. Om man vill så finns det sedan en tid tillbaka ett färdigt community byggt paket med licensfria gamla retrospel att ladda ner för att få lite bättre känsla för hur spelet kan bli om man lägger ner lite tid.


 

New Retro Arcade: Neon hittar du här 

Christer Sjöberg

Christer jobbar som maskinoperatör men har alltid haft teknik som största intresse. Han provade VR redan på 90 talet och blev genast intresserad av dess möjligheter så nu vill han vara först på VR tåget. På fritiden blir det mycket spelande, tv-serier och träning.

WordPress Security