Virtual reality för bättre stadsplanering

VR för bättre visualisering

När du gått förbi en byggarbetsplats, var sig det är hus, broar eller hela stadsdelar som ska byggas, har du du nästan säkert stött på bilder och ritniningar över hur det framtida projektet kommer se ut. Kanske sitter en stor bild strax utanför byggarbetsplatsen som försöker ge dig en illustration av byggnadens slutliga utformning, med perfekt belysning, coola vinklar och människor som trivs på den nya platsen.  


I sammanhanget kan dock dessa vara klart otillräckliga, särskilt när det gäller hur de passar in i samhället omkring. Hur ser området ut i spöregn en oktobermorgon? Elller hur ser huset ut efter 10 års slitage? Där kommer Virtual Reality in. 

Ekistics Planning, Rob Leblanc

Ekistics Planning, Rob Leblanc

Ekistics Planning + Design är ett företag beläget i Halifax i delstaten Nova Scotia i Kanada. Dom är bland de första företagen i staden som försöker överbrygga just dessa brister med hjälp av VR.


”Det är en enorm förändring från då vi endast renderade bilder och filmer på 2d skärm”, säger Rob Leblanc som är vd på företaget.

”Vi kan nu manipulera vad vi ser, ändra omgivande miljöer och tider på året. Vi kan även välja att studera projekten i ovanliga vinklar som kanske inte hade fungerat i en traditionell rendering. Allt sker i realtid och ger oss helt andra möjligheter att visualisera jämfört med tidigare. 

Läs hela artikeln på nedastående länk


 

Källa: Virtual reality a fix for inaccurate development renderings | City | Halifax, Nova Scotia | THE COAST

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

WordPress Security