Hur VR / AR kan förändra vården

Arbetar du i vården kanske du undrar vad den nya tekniken betyder för dig. Här är en i vår serie av artiklar om hur VR/AR kan förändra vården. Kolla här om du vill ha mer läsning.


Kort bakgrund om VR / AR

Digitala verktyg som internet och smartphones möjliggör nya, moderna sätt för vårdgivare att kommunicera med och föra journal för patienter. Samtidigt så börjar ett nytt teknikfält att väcka uppmärksamhet genom sina lovande resultat i pågående och nyligen genomförda studier. Virtual reality (VR) och augmented reality (AR) är på frammarsch, och dessa tekniker kommer förändra samhället i grunden.

Både VR och AR handlar om att visa datorgenererad grafik som uppfattas som verklig. Med VR beger du dig in i helt andra miljöer och världar, och med AR kan du föra in digitala objekt i den vanliga verkligheten. Tillsammans så kommer de på sikt göra i princip alla skärmar överflödiga, då vi kommer ha glasögon (eller kanske linser?) som omsluter oss i en mix av naturlig och digital verklighet. Det låter som science fiction, men det finns redan otaliga fall som pekar på att det är en ofrånkomlig utveckling. Ett av de mest övertygande finns beskrivet nedan.

 

VR / AR kan förändra vården: case med rehabilitering för förlamade

I en studie utförd mellan Duke University och brasilianska Alberto Santos Dumont Association så har man med hjälp av VR uppnått fantastisk rehabilitering på 8 personer med ryggmärgsskada och totalförlamning i nedre halvan av kroppen. Patienterna genomgick ett träningsprogram med EEG, en ställning som de hängde i, och ett VR-headset där de kunde se sina ben och få dem att röra på sig med mentala kommandon. Hälften av patienterna har blivit omdiagnosticerade till ”delvis förlamade”. Samtliga har återfått viss känsel, och dessutom har de återvunnit kontroll över urinblåsa och ändtarm. Att själva kunna utföra sina toalettbestyr har varit en otänkbar dröm för såna patienter, och bara det har medfört en stor höjning av livskvalité. (Källa: Nature)

VR och AR-tillämpningar inom vården har vunnit många miljoner i forskningsanslag och kommersiella investeringar de senaste åren, och förutspås omsätta fantastiska 44,5 miljarder SEK år 2025 enligt en analysrapport (Källa: Grand View Research). De mest lovande tillämpningsområdena inbegriper kirurgihjälpmedel, rehabilitering, diagnostik, medicinsk utbildning, smärtlindring och VR-exponeringsterapi (KBT).


Har du själv prövat VR eller AR? Hur snabbt tror du utvecklingen kommer gå? Och vilken sorts tillämpning av denna framtidsteknik fascinerar dig mest?


(Denna artikel skrevs och publicerades först som ett gästinlägg på Medidoktor.se)

Niclas Johansson

Niclas Johansson är VD på VRS Media (vrsverige.se). Han har en bakgrund inom affärsutveckling i startup/teknikvärlden, och lång erfarenhet av entreprenörskap och försäljning. Hans första VR-upplevelse var på Gröna Lund på 90-talet. Han är en nyhetsjunkie när det gäller teknik och ser en ljus framtid för Virtual Reality.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.