VR är mer än spel: Museum

Virtuell verklighet kan göra en rad kulturella områden mer lättillgängliga i våra liv. Både för exempelvis skolklassen som inte har tid eller råd att åka till Vasamuseet, till folk som vill men aldrig kommer iväg till Nationalmuseum. Tekniken kan omedelbart transportera användarna till Louvren i Paris, Akropolis i Aten och Guggenheim i New York City, allt på samma dag. I själva verket har ett antal museer redan samarbetat med utvecklare för att skapa virtuella rum där människor kan uppleva museernas fysiska samlingar.


Förra året lanserade British Museum i London sin  första VR-helg och American Museum of Natural History i New York har gjort ett flertal av sina samlingar tillgängliga via Google cardboard. Vem som helst med en smartphone och en cardboard kan nu ta en rundtur i museet.

När ser vi svenska museer i VR? Jag tycker vi ska satsa STORT på att vara ett föregångslands inom detta. Så anställ ett par utvecklare och 3d-animatörer och låt dom jobba ett par år med att göra all form av kultur mer tillgänglig. Då pratar vi likvärdighet på riktigt och även större begrepp som demokrati och jämställdhet kan direkt härledas till denna tillgänglighet. Skolorna skulle stå på rad för att använda detta.

Så det finns inget att vänta på! Sätt igång ni kulturarbetare och politiker med beslut, policy och budgetansvar. Ser jag inte en 3D VR kamera på Dramatens parkett inom 5 år blir jag direkt besviken. Jag vill även se att de 50 största museerna har satt igång med inskanning av fysiska objekt och miljöer för användning VR.vr-museum-1366x576

 

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

WordPress Security