Virtual Reality underlättar forskning om Alzheimers

Vi hör dagligen diskussioner runt hur VR kan verka positivt på vårt samhälle. Ofta handlar samtalen om teknik och underhållningsindustrin, men visst hoppas vi att VR kan få en djupgående inverkan på många andra ställen också. Ett sådant område som vi tycker är extra värt att nämna är ett arbete som tyska forskare gjort runt diagnos och behandling av Alzheimers.


Riskfaktorer

Alzheimers har redan blivit avsevärt lättare att upptäcka tack vare VR-teknik. I oktober förra året publicerade forskare inom den tyska alzheimersvården en studie där de använde en virtuell labyrint för att upptäcka Alzheimers hos patienter i rikszonen. I studien testade forskarna personer mellan 18 och 30 år genom att låta dem försöka navigera en VR-labyrint.

Otroligt nog visade sig testet vara framgångsrikt. Baserat på hur olika människor förflyttade sig genom labyrinten kunde forskarna exakt identifiera vilka patienter som hade genetiska markörer för Alzheimers. Vidare innebär detta att man med hjälp av virtuell verklighet kan diagnostisera högriskpatienter vid så ung ålder som 18 år, vilket gör att familjerna runt patienten kan planera mycket bättre för framtida Alzheimers vård.


Läs hela artikeln på vaildaily.com

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.