VR-Nytt: Rick och Morty, Darth Vader VR, Xbox rykten och ZTE Axon 7

Idag skriver vi om den nya VR-upplevelsen från Rick and Morty. Vidare är den nya StarWars VR-berättelsen på gång runt Darth Vader. Xbox är fortfarande otydliga när det gäller Project Scorpio och VR och snart börjar ZTE sälja sin Axon 7 som är Google Daydream-certifierad.


Mer detaljer runt Rick och Morty VR 

Utvecklarna bakom Job Simulator, Owlchemy Labs, arbetar just nu på ett nytt VR-spel baserat på Rick och Morty från kanalen Adult Swim. Det nya spelet kommer att upplevas i förstapersonsvy och kommer att ha  en hel del likheter med Owlchemys egen VR-upplevelse Job Simulator.

Enligt Shacknews kommer utvecklaren att släppa Rick och Morty Simulator: Virtual Rick-tionalitet inom kort, och spelet kommer att göra debut på San Diego Comic-Con i helgen mellan 21 juli och 24 juli.

I spelet tar du kontroll över en av karaktärerna från showen och sedan kan du gå loss på omgivningen. Det spekuleras i att du som spelare kommer kontrollera en klon av Morty, och att berättelsen kommer kretsa kring att Rick försöker styra denna klon.

Om du inte alls känner till Rick och Mortyfenomenet kan det vara svårt att se vad detta egentligen gå ut på, men är du invigd känner du definitivt igen dig. I trailern leker man helt enkelt på ett vårdslöst och komiskt sätt i miljön från tv-showen.


ILMxLAB skapar ny Darth Vader VR upplevelse

Under ILMxLABs seminarium på helgens Star Wars fest i London där Batmanfilmens manusförfattare David Goyer deltog, berättade han att man just nu arbetar på en fullständig Star Wars VR-upplevelse. Historien kommer baseras på seriens mest kända skurk, Darth Vader.

Helgens StarWars Fest visade sig blir en bra källa till spännande VR nyheter, där det tidigare rapporterats att StarWars: Trials on Tatooine kommer kunna spelas på Steam från och med i dag 18 juli.

Darth Vader VR

Darth Vader VR

Och nu kommer alltså nyheten om man jobbar på en helt ny Darth Vader VR-upplevelse.

Goyer säger så här om projektet:  ”Storyn ligger i Star Wars-universumet och kommer innehålla en rad kända karaktärer från filmerna. Vissa har du säkert sett förut, men kanske inte i just dessa situationer, vilket gör att det passar väldigt bra i detta format. Vi har även fått hela Star Wars miljön till vårt förfogande där vi kan välja fritt mellan planeter, platser och karaktärer.”

Intressant är också att denna nya VR-upplevelse fått stämpeln ”icke experimentell”, jämfört med exempelvis Trials på Tatooine, vilket tyder på att projektet är en långt mer genomarbetad upplevelse och förmodligen mycket längre tidsmässig.

 

XBox bossen Phil Spencer skickar dubbla budskap om Project Scorpio och VR

Xbox Project Scorpio

Xbox Project Scorpio

Tidigare i år presenterade Microsoft ”Project Scorpio” som är nästa generation av Xbox. Under E3 mässan pratade Microsoft om att Scorpio skulle  ha tillräckligt med kraft för att driva high-end VR-upplevelser. Men i en färsk intervju med Spencer verkar företaget fortfarande osäker på sin framtid inom VR.

På E3 mässan presenterade Microsoft stolt att de hade ett nytt hemligt vapen i konsolkriget där man bland annat sa att man nu kunde erbjuda ”high-fidelity VR” upplevelser. Givetvis som ett tydligt svar på Sonys kommande jättelansering av PlayStation VR i oktober i år.

Men trots att man även hade med nyheten om att Bethesda jobbar på Fallout 4 VR för Scorpio, verkar Microsofts utveckling mot VR-kompabilitet i högsta grad vara oklart fortfarande. I en intervju med The Guardian häromdagen, pratade chefen för Xbox, Phil Spencer, om just project Scorpio och hur man planerar VR-utvecklingen framöver. På frågan om ”VR är ett viktigt inslag i visionen runt Scorpion” svarar Spencer:

”Jag tror att kraften hos de konsoler som finns på marknaden idag, när det gäller VR..helt enkelt inte är tillräckligt bra”, ” Jag kan säga så här: Vi är väldigt fokuserade på konsolspel och vad konsolspelaren vill ha, och jag ser VR som något annat än en ny konsol”, ”En del andra försöker säga att VR är framtiden för konsolspel. Men jag håller inte med, Om du är Xbox One användare, kommer vi göra din upplevelse som bra den bara går. Vi kommer inte bli distraherade av något annat”

Så hur ska man tolka det där?

Om du är ett Xbox One fan, kanske det är bra nyheter. Men om du är ett VR fan, är det inte speciellt bra eller intressant. I slutändan kan det dock vara både rätt och fel beslut såklart. Microsoft och Sony har råd och tid att vänta in den stora mainstream-boom som kommer när det gäller VR, men när Sony satsar stenhårt med Playstation VR om ett par månader, riskerar Microsoft och Xbox att halka efter. Och det vill vi inte.

Kanske är det återigen dags att lyfta att Microsoft borde satsa på Oculus kompabilitet istället. Man har redan ett väl fungerande samarbete med Facebook/Oculus, och varför inte haka på det?

ZTE Axon 7 blir Google Daydream-certifierad

I slutet av maj meddelade kinesiska Android smartphonetillverkaren ZTE att den nya flaggskeppstelefonen Axon 7 är på gång. Det är en mobiltelefon byggd helt i metall, med en Qualcomm Snapdragon 820-enheten, gjord med VR-entusiaster i åtanke.

ZTE Axon 7

ZTE Axon 7

ZTE sa också att Axon kommer bli en Daydream-certifierad enhet, vilket gjorde att det blev den första telefonen att tillkännages med Google nya VR-certifiering.

Vad betyder då denna certifiering? Ja om man tittar på specifikationerna för Axon 7 så framträder ett par detaljer om vad som kan väntas. De viktigaste specifikationerna är utan tvekan Snapdragon 820 SoC processorn, AMOLED skärmen med low-persistance och USB Type-C port. Man kan spekulera i att detta skulle kunna vara grundläggande minimikrav som alla Daydream-ready telefoner måste ha för att bli certifierade.

Det innebär även att andra telefoner kan släppas med än högre specifikationer. Till exempel Samsungs kommande Galaxy Note 7, som gissningsvis kan bli Daydream-ready då den använder den något snabbare Snapdragon 821 SoC processorn. Intressant är också att notera att Galaxy S7 som visserligen innehåller en Snapdragon 820, men ej USB-C kontakt, ej kommer bli Daydream-certifierad.

Fortfarande frågetecken

Det finns fortfarande en hel del frågetecken om vad det innebär att vara Daydream-ready. Detta beror på att Google inte har släppt alla krav offentligt. Axon 7 har exempelvis en 2560 x 1440 WQHD AMOLED skärm, precis som Samsung Galaxy S6 och S7. Denna höga upplösning har i högsta grad hjälpt Gear VR:s fantastiska bildkvalitet. Men det finns några andra telefoner som vi tror kan vara Daydream-ready dom också. Till exempel OnePlus 3 och kommande Asus ZenFone 3 Deluxe som båda är kraftfulla nog att köra VR men bara har 1080p AMOLED-skärmar.

Kommer Google tillåter olika nivåer av

Google Daydream

Google Daydream

Daydream enheter från start? Just nu finns den en rad nya telefoner som är på väg in men dom spretar åt alla möjliga håll när det gäller processorer och skärmupplösning. Och man vill säkert inte fragmentera Daydream-märkningen alltför mycket.


 

Vi hoppas att Google kan klara upp några av de frågorna som som fortfarande finns inom kort.

Johan Hägerström

Johan är chefredaktör och ansvarig utgivare på VRSverige.se Han är gymnasielärare, IT-tekniker och VR-nörd sedan många år tillbaka. Andra intressen är Scifi och allt som har med rymden att göra. Kort därefter kommer 80-talsnostalgi och böcker som Ready Player One. Han hinner även med att sjunga en hel del i kör och flyger gärna paragliding på fritiden.

Anmäl dig till VR Sveriges nyhetsbrev

Du får de senaste VR-nyheterna, information om kommande events och mycket mer.